Οι Άντρες Χωρίς Περιτομή Έχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο HIV

αναρτήθηκε σε: Άρθρα | 0

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ορισμένους ερευνητές του Σικάγο αποκάλυψε ότι το στρώμα του εσωτερικού βλεννογόνου στο εσωτερικό του πέους είναι πιο ευαίσθητο στη μόλυνση από τον ιό HIV από ό,τι το εξωτερικό δέρμα ή ο τραχηλικός ιστός.

Οι Άντρες Χωρίς Περιτομή Έχουν Μεγαλύτερο Κίνδυνο HIV

Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε αυτό θα σήμαινε ότι οι άνδρες με πέος χωρίς περιτομή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έρθουν σε επαφή με τη λοίμωξη HIV από εκείνους που έχουν ήδη υποβληθεί σε περιτομή. Στην πραγματικότητα, αυτή η αυξητική τάση στον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των ανδρών με μη περιτομή είχε παρατηρηθεί νωρίτερα η ίδια – στις διάφορες μελέτες που διεξήχθησαν – αλλά ο ακριβής λόγος γι’ αυτό ήταν άγνωστος στους ειδικούς μέχρι σήμερα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του American Journal of Pathology από ερευνητές του Children’s Memorial Hospital, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και του Rush-Presbyterian-St. Luke’s Medical Center, ρίχνει φως στους πιθανούς βιολογικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την επιστήμη πίσω από την προστατευτική ασπίδα που προσφέρει η περιτομή.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα ιστού της ακροποσθίας που ελήφθησαν από έξι ενήλικες και οκτώ παιδιά που είχαν υποβληθεί σε περιτομή για κάποιο λόγο. Οι ιστοί αυτοί, όταν συγκρίθηκαν με τον ιστό του τραχήλου της μήτρας που χρησίμευσε ως μάρτυρας, διαπιστώθηκε ότι το εσωτερικό στρώμα του βλεννογόνου έχει υψηλότερη συγκέντρωση των κυττάρων που είναι πιο επιρρεπή στη μόλυνση από τον ιό HIV από ό,τι το δεύτερο.

Με άλλα λόγια, ο βλεννογόνος της ακροποσθίας είχε υψηλότερο ποσοστό μακροφάγων, CD4 Τ κυττάρων και κυττάρων Langerhans (LC), τα οποία είναι κύτταρα-στόχοι του HIV, από ό,τι ο τραχηλικός ιστός. Περαιτέρω, έχει παρατηρηθεί ότι η συγκέντρωση των κυττάρων-στόχων του HIV στον βλεννογόνο της ακροποσθίας είναι υψηλότερη για άτομα που είχαν ήδη υποστεί νωρίτερα κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Το εύρημα αυτό στην πραγματικότητα συνάδει με ορισμένες παλαιότερες μελέτες που έχουν γίνει από ερευνητές, οι οποίες έχουν επισημάνει ότι η μόλυνση από τον ιό HIV είναι μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν λοιμώξεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή με παρόμοιο ιστορικό από ό,τι σε άτομα χωρίς αυτά.

Σύμφωνα με τους συνεργαζόμενους επιστήμονες, ενώ η μελέτη αυτή αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας τη διαφορά στα επίπεδα μόλυνσης που επηρεάζει τον βλεννογόνο της ακροποσθίας και τον τραχηλικό ιστό, δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει τα αποτελέσματα στην περίπτωση ενός πέους με περιτομή λόγω της δυσκολίας λήψης δειγμάτων ιστού από το ίδιο για διάφορους λόγους. Προς το παρόν, το αποτέλεσμα είναι σαν, αν αυτό είναι αλήθεια, το άλλο θα έπρεπε επίσης να είναι αλήθεια.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη, ο κ. Robert Bailey, PhD, MPH, Τμήμα Επιδημιολογίας, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο και η ομάδα του διεξάγει μια περίτεχνη μελέτη στην Ανατολική Αφρική, συλλέγοντας δείγματα ιστού από 1.400 άτομα – τόσο περιτμημένα όσο και μη περιτμημένα- που ανήκουν στην ίδια πόλη, και διεξάγοντας διάφορα πειράματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευτούν σε άλλα τέσσερα χρόνια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας πρέπει να μένει μεταξύ σας. Όσον αφορά τις σχέσεις, είναι καλύτερο να κρατάτε ιδιωτικά τα προσωπικά σας θέματα και να μην τα μοιράζεστε με άλλους. Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ των δύο σας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της σχέσης. Αποτρέπει επίσης κάθε περιττό δράμα ή κουτσομπολιά από το να μπει εμπόδιο στη σχέση σας.

Το άγχος είναι ένα κοινό συναίσθημα που βιώνουν πολλοί άνθρωποι όταν πρόκειται για σεξουαλικότητα και σεξουαλικά βοηθήματα. Ενώ αυτά τα βοηθήματα μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους με ασφάλεια, μπορεί επίσης να έχουν πιθανές επιπλοκές εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε την πιθανή επίδραση του άγχους στη χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων και πώς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Θα διερευνήσουμε επίσης ορισμένες στρατηγικές για τη διαχείριση του άγχους, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφαλή και ευχάριστη εξερεύνηση της σεξουαλικότητας.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα δώσει ένα στέρεο συμπέρασμα στη συζήτηση, αν η περιτομή μείωσε ή όχι τον κίνδυνο του HIV.

Ακολουθήστε με Tom Σπυρόπουλος:

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας από το μέγεθος του. Έχω καταφέρει να αλλάξω την ζωή μου και μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου. Λατρεύω την διασκέδαση και την έντονη ζωή. Σέβομαι και αγαπώ τις γυναίκες!