Πώς Η Τεστοστερόνη Επηρεάζει Την Αντρική Εμμηνόπαυση Και Τι Μπορείτε Να Κάνετε

αναρτήθηκε σε: Άρθρα | 0

Η ανδρική εμμηνόπαυση (εννοείται ότι δεν υπάρχει επίσημα τέτοιος όρος!) συμβαίνει ως αποτέλεσμα των κατακόρυφων επιπέδων της τεστοστερόνης, της κυρίαρχης αρσενικής ορμόνης. Αυτή η ορμονική λειτουργία αρχίζει να μειώνεται σταδιακά καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Ακριβώς όπως η εμμηνόπαυση, όταν μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων (η πιο κυρίαρχη γυναικεία ορμόνη) παίζουν χάος στο γυναικείο σώμα – μπορεί να ισχύει και για τους άνδρες. Λόγω αυτής της κατάστασης, συμπτώματα όπως η απώλεια της λίμπιντο, η ανικανότητα και η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιαστούν.

Αντρική Εμμηνόπαυση

Ας διστάσουμε από την Andropause για ένα δευτερόλεπτο και να επικεντρωθούμε στην τεστοστερόνη. Τι σκέφτεστε όταν σκέφτεστε τη λέξη: τεστοστερόνη; Οι κατασκευαστές αμαξώματος αγκαλιάζουν τα δοχεία τους 10 λίβρες λίβρες πρωτεΐνης ορού γάλακτος πριν από την κατάδυση; Ο Mark McGwire και το μπουκάλι του Andro βρέθηκαν αποθηκευμένα στο ντουλάπι του; Ανόρθωτοι, γεμάτοι μυς άντρες που ανέθρεψαν τον πεζόδρομο στην παραλία της Βενετίας;

Η Τεστοστερόνη Είναι Πολύ Περισσότερο Από Τον Ορισμό Της Ιδέας Ενός Άλφα Αρσενικού

Αυτή η ορμόνη ρυθμίζει πολυάριθμες διεργασίες στο αρσενικό σώμα, εκτός από τις λειτουργίες που σχετίζονται με το φύλο και την οικοδόμηση μυών. Το ζάχαρη στο αίμα που ελέγχεται σε φυσιολογικά επίπεδα, η ρύθμιση της χοληστερόλης, η πρόσληψη οξυγόνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη δημιουργία υγιών, ισχυρών οστών.

Όλα αυτά αποδίδονται στο έργο αυτής της ορμόνης. Επίσης επιταχύνονται οι μεταβολικές διεργασίες, όπως η κυτταρική παραγωγή και η κυτταρική ανάπτυξη. Επιπλέον, η τεστοστερόνη φαίνεται να βοηθά στη διανοητική συγκέντρωση, βελτιώνει τη διάθεση και αναφέρεται ότι αποτρέπει την κατάθλιψη και ακόμη και τη νόσο του Alzheimer. Η τεστοστερόνη δεν είναι απλώς ένα συστατικό που βρίσκεται στα στεροειδή που συσκευάζουν τη μυϊκή μάζα. Είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου σώματος που βοηθά στη διαμόρφωση, την οικοδόμηση και τη διατήρηση των σωματικών διαδικασιών.

Η Andropause Είναι Υπεύθυνη Για Την Πτώση Των Επιπέδων Τεστοστερόνης

Πριν μάθετε περισσότερα σχετικά με την τεστοστερόνη, ας εξετάσουμε πώς λειτουργούν τα όργανα των ανδροπαυσιακών ανδρών και να οδηγήσουν σε αυτήν την παρακμή. Η τεστοστερόνη αναπτύσσεται στον εγκέφαλο. Οι υπόφυτες αδένες στον εγκέφαλο παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται ωχρινική ορμόνη υπεύθυνη για την παροχή μιας ειδικής τάξης στους όρχεις: παράγουν τεστοστερόνη! Θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλος δεν παράγει ¨Τ. Ρυθμίζει τους αδένες που παράγουν τις ορμόνες που στέλνουν τα μηνύματα των υποδοχέων κατευθείαν στους όρχεις.

Ο συνδυασμός αποτυχημένων όρχεων και η αδυναμία του υποφυσιακού αδένα να στείλει μηνύματα στους όρχεις είναι ο λόγος για την πτώση της τεστοστερόνης. Εάν η υπόφυση δεν εκκρίνει αρκετά την ωχρινοτρόπο ορμόνη, οι όρχεις δεν θα λειτουργήσουν. Κατά μέσο όρο, γίνονται καθημερινά 5 γραμμάρια τεστοστερόνης. Η έκκριση αυτής της ορμόνης είναι εμφανής σε ορισμένες ώρες της ημέρας, κυρίως το πρωί και το ηλιοβασίλεμα. Το σπέρμα επηρεάζεται επίσης – λιγότερο παράγεται καθώς μεγαλώνουμε.

Οι Ορμόνες Λειτουργούν Με Τη Σύνδεση Των Πρωτεϊνών Στο Αίμα

Αυτές οι πρωτεΐνες ακολουθούν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και φτάνουν στις ζωτικές περιοχές του σώματος όπου η ορμόνη λειτουργεί. Μια μικρή ποσότητα τεστοστερόνης δεν προσκολλάται σε καμία πρωτεΐνη – αυτές ονομάζονται ελεύθερη τεστοστερόνη.

Αυτή η ελεύθερη ορμόνη είναι η πιο ισχυρή ορμόνη στο σύστημά σας. Όταν η Andropause έρχεται να καρποφορήσει, περισσότερη τεστοστερόνη συνδέεται με τις πρωτεΐνες, αφήνοντας λιγότερο από την ελεύθερη τεστοστερόνη διαθέσιμη. Όπως μπορείτε να δείτε, οι πρωτεΐνες μπορούν να έχουν αντίστροφη επίδραση και σε εμάς! Είναι ένα παράδοξο – μια ορμόνη που εργάζεται πολύ σκληρά κάνει περισσότερη ζημιά από καλή!

Καθώς Οι Άνδρες Μεγαλώνουν, Τα Επίπεδα Ανδρογόνων Αρχίζουν Να Μειώνονται

Θυμηθείτε τα παιδιά, το οιστρογόνο είναι για τις γυναίκες καθώς ο ανδρογόνος είναι για τους άνδρες. Τα ανδρογόνα παράγονται στα επινεφρίδια (που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά) και στους όρχεις. Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την παραγωγή σπέρματος, προωθώντας τη σεξουαλική ορμή, βοηθώντας με τη στυτική λειτουργία και βοηθώντας στον προσδιορισμό του φύλου ενός αγέννητου παιδιού. Αν είστε ενθουσιώδης bodybuilding, παρακαλούμε να σημειώσετε ότι η έλλειψη ανδρογόνου θα επηρεάσει τη μυϊκή σας ανάπτυξη, προκαλώντας μείωση της μυϊκής μάζας και απώλεια δύναμης.

Καμία ποσότητα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, κρεατίνης ή γλουταμίνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Αντί να κατασκευάσετε έξι πακέτα κοιλιακών, θα έχετε αυξημένο σωματικό λίπος στις περιοχές που το χρειάζεστε λιγότερο. Οι κηλίδες (σωματική άσκηση σώματος) και οι νεκροί (σύνθετη άσκηση που λειτουργεί το πίσω μέρος) είναι σχεδόν αδύνατο να εκτελεστούν, καθώς η Andropause μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση (απώλεια οστικού ιστού) και πόνο στην πλάτη.

Αυτό δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να έχετε ημερήσιο πρόγραμμα άσκησης, ωστόσο. Η άσκηση έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τις επιπτώσεις της απώλειας τεστοστερόνης και η ρουτίνα σας θα πρέπει να τροποποιηθεί για να ικανοποιήσει αυτό καθώς μεγαλώνετε.

Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις όπως η κρέμα τεστοστερόνης που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη σεξουαλική σας κίνηση και αντοχή. Με τη σωστή διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης, η Andropause μπορεί να είναι ένα άνετο πέρασμα.

Ακολουθήστε με Tom Σπυρόπουλος:

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας από το μέγεθος του. Έχω καταφέρει να αλλάξω την ζωή μου και μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου. Λατρεύω την διασκέδαση και την έντονη ζωή. Σέβομαι και αγαπώ τις γυναίκες!