Δοκιμές Για Την Παρουσία Καλοήθους Υπερπλασίας Του Προστάτη

αναρτήθηκε σε: Άρθρα | 0

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η ιατρική ονομασία για τον διογκωμένο ή διευρυμένο προστάτη, ο οποίος θα επηρεάσει τους μισούς άνδρες μέχρι την ηλικία των 60 ετών και το ενενήντα τοις εκατό των ανδρών μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

(Εικόνα από Wikipedia)

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια καλοήθης ή μη καρκινική διόγκωση του προστάτη και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με μικρή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι να επιβεβαιωθεί ότι το πρόβλημα είναι πράγματι καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ότι τα συμπτώματά σας δεν προκαλούνται από κάτι άλλο, όπως μια ουρολοίμωξη ή προβλήματα με την ουροδόχο κύστη ή τα νεφρά.

Είναι επίσης σημαντικό να ελεγχθεί η παρουσία καρκίνου του προστάτη, καθώς, αν και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη, είναι δυνατόν να βρεθούν μαζί τόσο η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη όσο και ο καρκίνος του προστάτη.

Ο αρχικός έλεγχος περιλαμβάνει συνήθως μια φυσική εξέταση γνωστή ως ψηφιακή εξέταση του ορθού (DRE) μαζί με την αξιολόγηση των συμπτωμάτων που αναφέρει ο ασθενής και του ιατρικού ιστορικού του. Καθώς ο προστάτης βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του ορθού, είναι απλό για τον γιατρό να εισάγει ένα γαντοφορεμένο και λιπαρό δάχτυλο στο ορθό ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο πλάι και να ψηλαφίσει τον προστάτη για ενδείξεις διόγκωσης ή ανωμαλίας. Αυτή δεν είναι ίσως η πιο ευχάριστη διαδικασία, αλλά είναι περισσότερο δυσάρεστη παρά επώδυνη.

Εργαστηριακές Εξετάσεις

Είναι επίσης σύνηθες σε αυτό το στάδιο ο γιατρός να παραγγείλει μια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων PSA, του αζώτου ουρίας αίματος και της κρεατινίνης και μια εξέταση ούρων (ανάλυση ούρων και καλλιέργεια ούρων).

Το PSA, το οποίο σημαίνει ειδικό προστατικό αντιγόνο, υπάρχει στο αίμα και είναι ειδικό για τον προστάτη, με τα επίπεδα να αυξάνονται ελαφρώς στην περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και έντονα ως απάντηση στον καρκίνο του προστάτη.

Οι υπόλοιπες εξετάσεις αποσκοπούν στην αναζήτηση της παρουσίας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή προβλημάτων στα νεφρά, τα οποία και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε περιπτώσεις καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί επίσης να διατάξει πρόσθετες εξετάσεις, όπως υπερηχογραφική εξέταση για τον προσδιορισμό του μεγέθους του προστάτη και τη μέτρηση του όγκου των ούρων στην ουροδόχο κύστη, ή κυστεοσκόπηση (εξέταση με λεπτό εύκαμπτο ενδοσκόπιο) για τον έλεγχο της κατάστασης της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης.

Εάν καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν δώσει πειστικά αποτελέσματα, ο γιατρός μπορεί να διατάξει βιοψία προστάτη κατά την οποία λαμβάνονται ένα ή περισσότερα μικρά δείγματα ιστού από τον προστάτη για μικροσκοπική αξιολόγηση.


Σας ενδιαφέρουν:

  1. Rhino Gold Gel – Η Προσωπική Μου Άποψη
  2. Potencialex – Οφέλη, Αποτελέσματα Και Αγορά Στην Ελλάδα
  3. Επιμήκυνση Πέους: Η Προσπάθεια Που Μου Χάρισε Μεγέθυνση 2,7cm
Ακολουθήστε με Tom Σπυρόπουλος:

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας από το μέγεθος του. Έχω καταφέρει να αλλάξω την ζωή μου και μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου. Λατρεύω την διασκέδαση και την έντονη ζωή. Σέβομαι και αγαπώ τις γυναίκες!