Πώς Να Επιβιώσετε Σίγουρα Με Aιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή

αναρτήθηκε σε: Άρθρα | 0

Υπάρχει ένας σιωπηλός δολοφόνος στη μέση μας. Στόχος του μπορεί να είναι εσείς, θα μπορούσα να είμαι εγώ, θα μπορούσε να είναι σχεδόν όλοι. Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας – περίπου το 95% των θυμάτων του πεθαίνουν.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή πρέπει να ήταν μαζί μας από αμνημονεύτων χρόνων, καθώς υπάρχουν πολλές «ηλικίες» αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της. Ωστόσο, σήμερα είναι πολύ χειρότερο από ό, τι στο παρελθόν για έναν απλό λόγο: οι διατροφικές μας συνήθειες και οι ασκήσεις μας προσφέρονται να δημιουργήσουν τις σωστές προϋποθέσεις – το μαντέψατε: ξαφνική καρδιακή ανακοπή.

Καρδιακή Ανακοπή

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι απλά η διακοπή της φυσιολογικής δραστηριότητας στην καρδιά. Φανταστείτε, αν θέλετε, περπατάτε στο δρόμο. Δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, κανένας πόνος, δεν αισθάνεστε ζάλη (όπως θα μπορούσατε να έχετε καρδιακή προσβολή). Ξαφνικά χτυπάτε το στήθος σας, καταρρέει στο έδαφος και πηγαίνετε αναίσθητοι. Κανείς δεν είναι κοντά. Αρχίζεις να πεθαίνεις. Μέσα σε 10 λεπτά η ξαφνική καρδιακή ανακοπή σας έκανε τη ζωή.

Σενάρια αυτού του είδους συμβαίνουν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο ενός εκατομμυρίου Αμερικανών ετησίως. Μόνο περίπου το 5% επιβιώνει από ξαφνική καρδιακή ανακοπή και η πλειονότητα αυτών βρίσκεται σε νοσοκομείο ή ιατρική μονάδα όταν πραγματοποιείται η εκδήλωση. Αυτοί είναι οι τυχεροί, γιατί σε μια ιατρική εγκατάσταση ξαφνική καρδιακή ανακοπή μπορεί να αντισταθμιστεί με τη χρήση απινιδωτή.

Ιατρικά Πληρώματα Έκτακτης Ανάγκης

Από τα άλλα λίγα επιβιώνουν επειδή τα ιατρικά πληρώματα έκτακτης ανάγκης είναι σε θέση να τα φτάσουν εγκαίρως – εντός τεσσάρων έως οκτώ λεπτών – για τη διαχείριση της απινίδωσης. Και για μερικά πολύ τυχερά θύματα, ένας φορητός απινιδωτής ήταν αρκετά κοντά σε αυτά όταν υπέστησαν ξαφνική καρδιακή ανακοπή, για έναν περαστικό, φίλο ή αγαπημένο άτομο, να μπορεί να κάνει απινίδωση πριν να ήταν πολύ αργά.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή εξισορροπείται με την άφιξη των τελευταίων ετών του AED ή αυτοματοποιημένου εξωτερικού απινιδωτή. Υπάρχει ένα κίνημα για να εισέλθουν περισσότερες από αυτές τις συσκευές σε σχολεία, κολέγια, αθλητικούς χώρους κ.λπ. Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια τα έχουμε βρει να εμφανίζονται σε μερικά από αυτά τα μέρη, καθώς και σε αεροπορικές εταιρείες, σε περιφραγμένες κοινότητες, σε θέατρα , εμπορικά κέντρα και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δείτε περισσότερες από αυτές τις συσκευές σε δημόσιους χώρους και στα σπίτια ατόμων με γνωστές καρδιακές παθήσεις.

Ιστορικό Καρδιακής Ανεπάρκειας

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή, λόγω της ταχύτητας με την οποία χτυπά δεν μπορεί να ληφθεί ελαφριά. Ακόμα και για άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ή καρδιακής νόσου, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να υποστούν ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η ξαφνική καρδιακή ανακοπή έχει διάφορες αιτίες. Ένα από τα απλούστερα και λιγότερο αναμενόμενα είναι απλά, μια ξαφνική ή βαριά, αμβλύ επίδραση στην περιοχή του θώρακα.

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή προκαλείται από ηλεκτρικό “βραχυκύκλωμα” στον καρδιακό μυ. Αυτός είναι ο λόγος που δεν περιορίζεται σε εκείνους με γνωστές καρδιακές παθήσεις. Ακόμη και οι αθλητές στα 20 ή 30 τους είναι γνωστό ότι υποφέρουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, βρέθηκε ότι είχε συγγενή καρδιακά ελαττώματα (που είναι παρόντα κατά τη γέννηση), τα οποία δεν ήταν γνωστά πριν υποφέρουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Εάν τα AED είναι το βασικό εργαλείο για τη διάσωση ενός ατόμου που πάσχει από ξαφνική καρδιακή ανακοπή, μου φαίνεται ότι το λογικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι συσκευές ήταν διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη και σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Από αυτήν την άποψη, αξίζει να αναφερθεί ότι μπορείτε τώρα να αγοράσετε έναν προσωπικό εξωτερικό απινιδωτή χωρίς ιατρική συνταγή, να διατηρήσετε το σπίτι ή το γραφείο ή να το μεταφέρετε μαζί σας.

Η εκπαίδευση στη χρήση ενός AED συνιστάται για άτομα που ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή, ωστόσο δεν είναι 100% απαραίτητο, καθώς ο νεότερος αυτού του τύπου απινιδωτή δίνει οπτικοακουστικά μηνύματα καθ ‘όλη τη διάσωση. Ελέγχουν ακόμη και για να δουν αν απαιτείται απινίδωση προτού ζητήσουν από τον διασώστη να χορηγήσει ηλεκτρικό σοκ (ή σοκ) στην καρδιά.

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο άτομο έχετε μια γνωστή καρδιακή πάθηση που μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο ξαφνικής καρδιακής ανακοπής, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους τελευταίους αυτοματοποιημένους εξωτερικούς απινιδωτές που έχετε στη διάθεσή σας. Μία από αυτές τις συσκευές μπορεί μια μέρα να σώσει τη ζωή σας.

Ακολουθήστε με Tom Σπυρόπουλος:

Γνωρίζω πολύ καλά πόσο μπορεί να υποφέρει ένας άνδρας από το μέγεθος του. Έχω καταφέρει να αλλάξω την ζωή μου και μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου. Λατρεύω την διασκέδαση και την έντονη ζωή. Σέβομαι και αγαπώ τις γυναίκες!